HACCP

Ovlašteni smo za izdavanje dokumentacije u skladu sa HACCP normama i programom, a koja se tiče provođenja DDD mjera i izrade Godišnjeg plana provedbe DDD mjera.

The Hazard Analysis and Critical Control Points System ili u prijevodu “analiza opasnosti na ključnim kontrolnim točkama” je sustav osiguranja zdravstvene ispravnosti, odnosno sistemičan pristup identifikaciji opasnosti i rizika u postupanju s namirnicama, a koji pruža jasne metode određivanja načina kontrole tih rizika. Pojednostavljeno rečeno, HACCP sustavom nastoje se prepoznati sve opasnosti koje bi se mogle javiti u bilo kojem stadiju proizvodnje, obrade ili pripreme hrane, treba procijeniti njihove rizike i odrediti gdje bi se učinkovito mogle provoditi kontrolne mjere.

Pravna osoba koja uvodi HACCP mora osigurati zadovoljavanje preduvjetnog programa primjerenog vlastitoj organizaciji. Procedure preduvjetnog programa moraju biti uspostavljene (specificirane i dokumentirane), operativne i integrirane u HACCP sustav te verificirane. Poput proizvoda i procesa, preduvjetni program je također jedan od subjekata analize rizika, u svrhu određivanja potencijalnog rizika i odlučivanja na koji će se način taj rizik kontrolirati.

Dio preduvjetnog programa uključuje i provedbu mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije. Infestacija mora biti rješavana na način da ne predstavlja rizik za sigurnost hrane, a sredstva koja se pritom koriste moraju se koristiti na način da sprječavaju kontaminaciju hrane.

Primjena načela HACCP-a zakonski je preduvjet u EU za proizvođače, prerađivače i distributere hrane već nekoliko godina, a temeljem Zakona o hrani (NN 46/2007) od 07. svibnja 2007. godine postao je zakonski preduvjet i u Republici Hrvatskoj.

2024 © ibis usluge